Jaká bude budoucnost hazardu v Náchodě?

Další z cyklu veřejných debat na aktuální náchodská témata se uskuteční v úterý 1. 4. 2014 od 19:00 hod v aule Jiráskova Gymnázia v Náchodě. Tématem bude tentokrát problematika heren a hazardu. Diskutovat přijedou: aktivista a jeden z iniciátorů boje proti hazardu, Matěj Hollan, bývalý gambler a autor knihy „Já, hráč“, Martin Svoboda, debaty se zúčastní i výkonný ředitel Sdružení provozovatelů elektronických loterijních systémů (SPELOS) Petr Vrzáň a starosta města Jan Birke. Analýzu dopadů hazardu na psychické zdraví občanů v Královéhradeckém kraji i v Náchodě pak představí adiktoložka Jana Jančíková.

Boj obcí o možnost regulovat hazard má poměrně dlouhou historii. Dříve mohly obce regulovat pouze klasické hrací přístroje, ale jejich modernější a nebezpečnější podoba podléhala schvalování pouze od Ministerstva financí, které udělovalo povolení prakticky bez jakéhokoli omezení. To změnila až novela loterijního zákona, která dala obcím kompetenci regulovat na svém území veškeré provozování hazardu, včetně videoloterijních terminálů (VLT). Pro ty však ponechala tříleté přechodné období, které teprve v loňském roce opět zrušil Ústavní soud. Od dubna 2014 je tedy regulace všech hazardních her plně v rukou samospráv.

Vedení náchodské radnice při regulaci hazardu několikrát zcela zásadně změnilo přístup. Od původní vyhlášky, která povolovala herny de facto i naproti školám nebo úřadům, přešla z iniciativy zastupitelského klubu Strany zelených k jejich úplnému zákazu. Vyhláška však přišla v době, kdy ještě platilo přechodné tříleté období, proto neměla prakticky žádný účinek. A právě ve chvíli, kdy Ústavní soud toto ustanovení zrušil a herny by mohly skutečně zmizet, prosadilo vedení města pouhou jednohlasou většinou vyhlášku novou, která opět téměř všechny herny povolila.

I to bude jistě jedno z témat, kterým se budou diskutující věnovat. Dalším účastníkem debaty bude Michal Kudrnáč, který byl spolu se zastupitelským klubem Zelených iniciátorem přijetí původní protihazardní vyhlášky. Mezi hlavními panelisty debaty by se měl objevit i někdo z místních provozovatelů heren.

Debata bude zaměřena nejen na minulost či mapování současného stavu, ale zejména na budoucnost. Vzhledem k tomu, že regulace je plně v rukou samosprávy, chtějí organizátoři zjistit i názory veřejnosti. Jednou z možností, jak herny ve městě regulovat, je totiž i místní referendum, jehož výsledek je pak pro vedení města závazný.

Za Sbor dobrovolných občanů

Michal Kudrnáč, člen rady sdružení