K REFERENDU DORAZILO PŘES 2 200 VOLIČŮ, DRTIVÁ VĚTŠINA HYPERMARKET ODMÍTLA

K  náchodskému referendu o využití areálu po bývalé Tepně dorazilo 2 255 voličů. 86% z nich připravovaný hypermarket odmítlo. Celková účast však byla pouze 13,7% oprávněných voličů a výsledek referenda proto není pro Město závazný
„Kolem dvou tisíc aktivních náchodských občanů si přeje, aby se město pokusilo získat pozemky po bývalé Tepně a aby v územním řízení bránilo plánované výstavbě hypermakretu. To je velmi významný, jednoznačný a nepřeslechnutelný hlas. Přestože tento počet na závaznost odpovědí nestačí, věříme, že jej vedení města bude brát v potaz“, vyjádřil se k výsledkům referenda člen přípravného výboru, zastupitel Jan Ježek.

„Bohužel se, co se týče procentuální účasti, naplnily naše obavy. Upozorňovali jsme na riziko nízké účasti od začátku a právě proto jsme usilovali o to, aby referendum proběhlo v termínu komunálních voleb“, vysvětluje důvody nízké účasti další z přípravného výboru, zastupitel Michal Kudrnáč.

„Samospráva bohužel naší snaze příliš vstříc nevyšla. Propagace byla z naprosté většiny na nás, město podniklo jen ty nejnutnější kroky“, upřesnil. „Skutečně šokován jsem byl zejména vyjádřením pana starosty tak, jak jej včera tlumočila Česká televize. Podle ní uvedl, že otázkám nerozumí a volit nepůjde. Jedna z otázek přitom byla, zda město má nebo nemá pozemky po bývalé Tepně koupit. Pokud by tomuto jednoduchému sdělení skutečně nerozuměl, vznikaly by vážné pochybnosti o jeho kompetenci coby poslance Parlamentu ČR, tedy zákonodárce. Snad jde ale jen o informační šum – vždyť celá Rada města referendum jednoznačně podpořila, jak uvedla tisková mluvčí Města dne 8. 9. 2014. I tak to ale účast negativně ovlivnilo“, dodal k situaci Kudrnáč.

Nejvyšší účast v referendu byla na Plhově, které s problematickým územím bezprostředně sousedí. Tam přišlo hlasovat přes 18% oprávněných voličů. Přes 90% z nich hypermarket odmítlo. „Kolem Plhova jsme měli nejlepší propagaci a je vidět, že je to pro místní skutečně živé téma“, okomentoval tento výsledek Ježek. „Bohužel, naše prostředky na propagaci byly velmi omezené, přestože jsme do ní investovali několik desítek tisíc korun. Naše síly a prostředky však byly omezené. I tak dosáhla celková účast úrovně druhého kola senátních voleb, přestože ty se konají ve dvou dnech a mají nesrovnatelně větší kampaň. I ze srovnání s tím, že do prvního kola senátu, které nejčastěji probíhá s jinými volbami, chodí zpravidla kolem 35% voličů, se dá usuzovat, že referendum by v případě, že by proběhlo spolu s komunálními volbami, mělo účast dostatečnou.“

„Každopádně chceme vyjádřit obrovské poděkování všem, kteří se referenda zúčastnili. Dík patří i těm, kteří se podíleli na jeho organizaci. Voličům, všem členům komisí i bezchybně pracujícím úředníkům Městského úřadu – těm všem patří náš veliký dík“, vzkázal účastníkům Kudrnáč. „Výsledek, i když není závazný pro samosprávu, vnímáme jako obrovský závazek pro nás“, ujistil.

Michal Kudrnáč a Mgr. Jan Ježek,
zastupitelé za Stranu zelených a členové přípravného výboru

Kontakty:    Michal Kudrnáč, tel.: 608 581 321, mail: michal.kudrnac(zavinac)gmail.com
Mgr. Jan Ježek, tel.: 775 147 688, mail: jan.jezek(zavinac)mestonachod.cz